Mousserend

Productfoto Champagne Coutier Grand Cru Cuvée Rosé

Champagne R.H. Coutier Grand Cru Cuvée Rosé

Domaine Rosier Cremant de Limoux Cuvée L Chardonnay Pinot Noir Frankrijk

Domaine Rosier Crémant de Limoux Cuvée L

Productfoto Kuhlmann-Platz Crémant d'Alsace

Kuhlmann-Platz Crémant d'Alsace

Crémant de Limoux Brut Rosé Rosier Ma Maison Frankrijk

Cuvée Ma Maison Crémant de Limoux Brut Rosé

Crémant de Limoux Brut Rosier Ma Maison Frankrijk

Cuvée Ma Maison Crémant de Limoux Brut

France Cote de Bar Champagne Koechlin Prestige Brut

Champagne Koechlin Prestige Brut

Productfoto Champagne Koechlin Tradition Brut

Champagne Koechlin Tradition Brut

Productfoto Champagne Rosé de Saignée Brut Premier Cru

Champagne Larmandier-Bernier Rosé de Saignée Premier Cru Brut

Poulet et Fils Crémant de Die Brut Rhône Frankrijk

Poulet et Fils Crémant de Die Brut

Poulet et Fils Clairette de Die Tradition France

Poulet et Fils Clairette de Die Tradition

Mousserend

Mousserende wijnen zijn er in vele soorten, van vele verschillende druiven en herkomsten. De bekendere namen zijn Champagne en Crémant uit Frankrijk, Cava uit Spanje en Franciacorta en Prosecco uit Italië. Met name Champagne voert veelal de boventoon binnen deze categorie wijnen, door de uitmuntende kwaliteit en de methode van wijn maken; Méthode Champenoise (Méthode Traditionnelle).

De mousserende wijnen kunnen van zowel witte als blauwe druivenrassen worden gemaakt. Wanneer een mousserende wijn uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt noemt men dit Blanc de Blancs. Als het uitsluitend blauwe druiven betreft wordt dit Blanc de Noirs genoemd. In de Champagne streek zijn de meest gebruikte druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elders in Frankrijk worden ook mousserende gemaakt, maar dan onder de naam Crémant met daarachter de regio, zoals: Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux etc.

In Spanje is Cava dé mousserende wijn, welke wordt gemaakt van inheemse druivenrassen als Macabeo, Parellada en Xarel·lo. Soms worden hier ook de Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir als basis of toevoeging gebruikt.