Wit

Cotes de Gascogne France Sainte Gabelle Colombard Sauvignon Blanc

Sainte Gabelle Colombard/Sauvignon Blanc 2024

Costières de Pomérols Beauvignac Sauvignon Blanc Frankrijk

Beauvignac Sauvignon Blanc 2024

Productfoto Domaine Sauger Soof Collection Sauvignon Blanc

Domaine Sauger Soof Collection Sauvignon Blanc 2022

Productfoto Domaine de Joy Côtes de Gascogne l'Envie

Domaine de Joy l'Envie Côtes de Gascogne 2021

Productfoto Vigné-Lourac Sauvignon Blanc Prestige

Vigné-Lourac Sauvignon Blanc Prestige 2023

Productfoto Cuvée Prestige Blanc

Badet Clément Cuvée Prestige Blanc 2023

Guillaman Colombard Sauvignon Franse witte wijn Gascogne

Domaine Guillaman Colombard/Sauvignon 2023

Cuvée Louis Domaine Guillaman

Domaine Guillaman Cuvee Louis 2023

Domaine de Gournier Cévennes Blanc Taverna Frankrijk

Domaine de Gournier Cévennes Blanc 2023

Productfoto Louise de L'Oiseau Sauvignon Blanc

Louise Sauvignon Blanc 2022

Frankrijk Charentais Sauvignon Blanc Domaine Fradon

Domaine Fradon Charentais Sauvignon Blanc 2023

Wit

Witte wijn komt veelal uit koelere gebieden van over de hele wereld. Zo lenen landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het noorden van Frankrijk zich uitstekend om witte wijnen te maken. De laatste decennia worden er ook witte wijnen gemaakt in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië, Australië en Amerika. Van vele verschillende, inheemse druivenrassen worden prachtige witte wijnen gemaakt, bijvoorbeeld: Sauvignon Blanc, Chardonnay (fris, elegant, vol, romig, vet en houtgerijpt), Riesling, Pinot Blanc (Weissburgunder), Pinot Gris (Pinot Grigio/Grauburgunder), Chenin Blanc, Grüner Veltliner, Albariño en Trebbiano.

Witte wijnen zijn uitermate geschikt voor aperitief, maar ook voor bij vele verschillende gerechten. Zo kan witte wijn bij frisse salades, schaal- en schelpdieren, vis, zeevruchten, wit vlees, antipasti en tapas. Zelfs bij zwaardere gerechten als rijkere kazen, hammen en ook gevogelte kan een witte wijn uitkomst bieden. Tot slot kunnen witte wijnen ook perfect aansluiten op pittige, Aziatische gerechten.