Cabernet Sauvignon

Weingut Ehrhart Cuvée großer Wingert Trocken Cabernet Sauvignon Syrah

Ehrhart Cuvée großer Wingert Trocken 2020

Hahn Family Wines Smith & Hook Proprietary Red Wine Blend Amerika California

Smith & Hook Proprietary Red Blend 2017

Le Ragose Cabernet Sauvignon Verona Valpolicella Italië

Le Ragose Cabernet Sauvignon Rosso Veronese 2018

Productfoto G d'Estournel 2019

G d'Estournel 2019

Productfoto Le Volte dell'Ornellaia

Le Volte dell'Ornellaia 2021

Productfoto Château Chantalouette

Château Chantalouette Pomerol 2019

Productfoto Marion Cabernet Sauvignon

Marion Cabernet Sauvignon 2020

Gaston Hochar Château Musar rouge Bekaa Valley Libanon

Château Musar Red 2018

Productfoto Constantia Glen 'Five'

Constantia Glen 'Five' 2020

Productfoto Constantia Glen 'Three'

Constantia Glen Three 2020

Cabernet Sauvignon

Kleur: Blauw

Oorsprong: Frankrijk

Synoniemen: Bidure, Petit Vidure

Teelt: Cabernet Sauvignon is wereldwijd de meest aangeplante soort en is een kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Deze druif wordt pas laat rijp en heeft veel warmte nodig om zijn volledige smaak te ontwikkelen. De schil is stug en hard.
De oorsprong van de Cabernet Sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse streek Bordeaux. Tegenwoordig wordt deze druif ook verbouwd in onder andere Duitsland, Italië, Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Smaak: De Cabernet Sauvignon druif herken je vooral aan de geur van zwarte bessen, oftewel cassis. Verder ook ander donker fruit, zoals pruimen, kersen en bramen. Ook kaneel, eucalyptus, munt, biet, zwarte olijven en tabak kunnen naar voren komen in rode wijnen van Cabernet Sauvigon, afhankelijk van het terroir. Als de druiven laat geplukt worden, kan de wijn iets jam-achtigs hebben.

Cabernet Sauvignon heeft veel tannines en is daarom geschikt om lang(er) te rijpen. De houten vaten geven smaken van vanille, tabak en specerijen. Oudere rode wijnen van Cabernet Sauvignon zijn vaak elegant en complex. Met de jaren zal de wijn steeds zachter worden.

Voorbeelden: Cabernet Sauvignon is beroemd geworden door Bordeaux-wijnen. In de Médoc, het meest zonnige stukje van die streek, liggen beroemde appelaties als Pauillac. Margaux en St-Julien. Deze wijnen zijn altijd een assemblage (oftewel blend) van Cabernet Sauvignon samen met Merlot, Cabernet Franc en/of Petit Verdot. Ook in de gebieden als Graves en Pessac-Léognan is de Cabernet Sauvignon een belangrijke druif.

Vanuit de Bordeaux streek heeft deze druif zich over de hele wereld verspreidt. Dit heeft de laatste decennia meesterlijke Italiaanse wijnen opgeleverd, met name in Toscane. Deze wijnen krijgen geen officiële erkenning (D.O.C.) maar de kwaliteit en prijs is er niet minder om. Men noemt deze wijnen Super Tuscans.

In de Nieuwe Wereld (zoals Californië en Australië) is het klimaat warmer en de druiven worden er (zeer) rijp. Daar wordt vooral rijpe en fruitige wijn gemaakt van Cabernet Sauvignon, met minder tannines. Deze wijn is vaker bedoeld om jong te drinken.