Mousserend

Mestres Visol Gran Reserva Cava Brut Nature Spanje Penedes

Cava Mestres Visol Gran Reserva Brut Nature 2018

Mestres Coquet Gran Reserva Cava Brut Nature Penedes Spain

Cava Mestres Coquet Gran Reserva Brut Nature 2019

Domaine Rosier Cremant de Limoux Cuvée L Chardonnay Pinot Noir Frankrijk

Domaine Rosier Crémant de Limoux Cuvée L

Bogle Vineyards Blanc de Blancs Clarksburg Claifornia United States America

Bogle Blanc de Blancs 2021

Productfoto Dignitat Cava Brut Rosé

Dignitat Cava Brut Rosé

Productfoto Dignitat Cava Organic Brut

Dignitat Cava Organic Brut

Productfoto Dignitat Cava Selecció Brut

Dignitat Cava Selecció Brut

Crémant de Limoux Brut Rosé Rosier Ma Maison Frankrijk

Cuvée Ma Maison Crémant de Limoux Brut Rosé

Crémant de Limoux Brut Rosier Ma Maison Frankrijk

Cuvée Ma Maison Crémant de Limoux Brut

Mousserend

Mousserende wijnen zijn er in vele soorten, van vele verschillende druiven en herkomsten. De bekendere namen zijn Champagne en Crémant uit Frankrijk, Cava uit Spanje en Franciacorta en Prosecco uit Italië. Met name Champagne voert veelal de boventoon binnen deze categorie wijnen, door de uitmuntende kwaliteit en de methode van wijn maken; Méthode Champenoise (Méthode Traditionnelle).

De mousserende wijnen kunnen van zowel witte als blauwe druivenrassen worden gemaakt. Wanneer een mousserende wijn uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt noemt men dit Blanc de Blancs. Als het uitsluitend blauwe druiven betreft wordt dit Blanc de Noirs genoemd. In de Champagne streek zijn de meest gebruikte druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elders in Frankrijk worden ook mousserende gemaakt, maar dan onder de naam Crémant met daarachter de regio, zoals: Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux etc.

In Spanje is Cava dé mousserende wijn, welke wordt gemaakt van inheemse druivenrassen als Macabeo, Parellada en Xarel·lo. Soms worden hier ook de Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir als basis of toevoeging gebruikt.