Clos Apalta Le Petit Clos 2018
- Voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
- Gratis bezorging in vanaf € 60,-
- Free shipping to from € 100,-
- Free shipping to from € 200,-
- Free shipping to from € 250,-
Over de wijn
Clos Apalta Le Petit Clos 2018 is de tweede wijn van dit wijnhuis, die tot de top van Chili behoort. De (Bordeaux) blend is samengesteld met Cabernet Sauvignon (32%), Carmenère (53%) en Petit Verdot (12%). De Cabernet Sauvignon en Carmenère druiven stammen af van oude, pre-phylloxera stokken, aangeplant in 1920.
De oogst wordt handmatig gedaan, waarbij de druiven ook met hand van de steeltjes wordt gescheiden. Hierna wordt de vergisting (in Frans eikenhout) op gang gebracht met behulp van inheemse gisten. De maceratie met de schillen duurt maximaal 6 weken. Vervolgens wordt de wijn door zwaartekracht overgebracht naar nieuwe, Frans eiken vaten om hier 6 maanden in te verblijven.
Uiteindelijk wordt de wijn nog 17 maanden gerijpt in 22% nieuw Frans eikenhout, 49% één jaar oud Frans eikenhout en 29% in eiken vaten van 75hl.
Proefnotitie
Clos Apalta Le Petit Clos heeft expressieve geuren van zowel zwart (bramen, bessen) als rood fruit (kersen, aardbei) met subtiele kruidigheid, ceder en een vleugje vanille. In de mond is de aanzet zijdezacht en elegant, gevolgd door rijpe, aanhoudende tannines. Prachtige wijn met een mooie concentratie en een opmerkelijke zuurgraad. De afdronk is lang en warm.
Wijn & Spijs
Fantastische wijn bij rood vlees zoals entrecote, rib eye en ossenhaas, maar ook zeer geschikt voor bij oude, gerijpte kazen.
Recensies
"The 2018 Le Petit Clos, a second wine born in 2014, was produced with a blend of 53% Carmenere, 32% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 3% Petit Verdot from organically and biodynamically certified vineyards even if the bottled doesn't carry the seals. It's ripe and powerful with the Apalta signature, earthy and stony. It fermented with indigenous yeasts in oak vats and matured in French barriques for some 22 months. It's full-bodied with a lush texture and round tannins, a softer version of the 2016. 89,472 bottles produced. It was bottled in October 2020."
Robert Parker: 94/100
"A medium-bodied red with blackberry, red-berry and spice aromas and flavors. It’s chewy and polished with a medium finish. Dried flowers to the fruit at the finish. Tight and reserved now. Drink in 2022 and onwards."
James Suckling: 94/100
"Petit Clos is based on very old carmenere vines planted on the soils on granitic flatlands and also younger vineyards planted on hillsides around 1999, both in the Apalta Valley. This year's blend has 53% of the two carmeneres, plus 32% of cabernet sauvignon, 12% of merlot, and the rest is petit verdot. The final selection for this cuvée was made, however, in the winery where the softest, most affordable wines were chosen, all after 25 months of aging. This 2018 is succulent, with sweet, ripe flavors and is rich in juicy tones and very fruity, but on the riper side of the spectrum. A delight."
Descorchados: 93/100