Bodegas Lopez de Heredia Viña Bosconia Rioja Tinto Reserva Spain Haro Tempranillo

Over de wijn

Viña Bosconia Tinto Reserva is een geweldige Spaanse rode wijn welke wordt gemaakt door Viña Tondonia. Voor de Viña Bosconia Rioja Reserva worden druiven gebruikt van de wijngaard met de naam 'El Bosque'. Deze is gelegen op de rechteroever van de rivier de Ebro in Haro (Rioja Alta) op een hoogte van 465 meter. De druivenstokken hebben hier een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De Viña Bosconia wordt gemaakt van Tempranillo (80%) en Garnacha (15%), aangevuld met Mazuelo en Graciano. De wijn rijpt 5 jaar op gebruikte Amerikaans eikenhouten vaten en tot slot nog eens 5 jaar op fles in de bodega van Viña Tondonia.

Oprichter Don Rafael López de Heredia y Landeta gaf zijn wijnen namen die refereerde aan grote Franse wijnen. Zo werd Viña Bosconia in die tijd gemaakt met een groot aandeel Pinot Noir. Don Rafael noemde deze dan ook 'Rioja Cepa Borgoña' en werd gebotteld in een Bourgognefles. Pinot Noir wordt niet meer gebruikt voor deze rode Rioja wijn, maar de Bourgognefles is gebleven.

Proefnotitie

Viña Bosconia heeft indrukwekkende geuren van zowel rood als zwart fruit, eikenhout, vanille en verschillende specerijen. In de mond een optimale balans en een prachtig samenspel van verfrissende zuren, mooie tannines, fruitige impressies en fraaie eiken impressies.

Wijn & Spijs

Viña Bosconia van Viña Tondonia is een fantastische rode wijn bij stevige wildgerechten, rood vlees en gekruid lamsvlees.

Recensies

"Savory berries, preserved plums, iron, orange peel, dry earth, walnut husks, graphite and mussel shells. Full-bodied with depth and excellent structure. Tannins are grippy yet fine-grained and juicy, with a long, bright finish. A select, concentrated vintage."
James Suckling: 95/100

"The 2013 Viña Bosconia Reserva even in a cooler and rainier year, like 2013, has a rounder body and still 13.5% alcohol. They also insisted that "remember that we can use 15% of wine from another vintage, and perhaps we topped this one up with wine from 2015. We want consistency year after year." This matured in barrels for five years and was bottled unfiltered but fined with egg whites. It's expressive, elegant and subtle, clean and complex, with polished tannins and very good acidity (pH 3.3 and 6.7 grams of tartaric acid per liter of wine). 70,000 bottles produced. It was bottled in May 2021."
Robert Parker: 93/100