Vega Sicilia Pintia Tinta de Toro Spain

Pintia 2016

€79,95
Uitverkocht

Over de wijn

Pintia 2016 is een Spaanse rode wijn, gemaakt door Vega Sicilia. Dit geweldige wijnhuis heeft percelen in Rioja en Ribera del Duero, maar deze Pintia komt uit de D.O. Toro. De wijn bestaat uitsluitend uit biologisch geteelde Tinta de Toro (Tempranillo) druiven. Bodegas Pintia ligt aan de oevers van de Douro, de rivier die zorgt voor een bepalend microklimaat. De koude winters en hete zomers beïnvloeden de druiven op een zeer gunstige manier. De wijngaard is hier meer dan 30 jaar oud en ligt op circa 700m hoogte.

Vega Sicilia Pintia 2016 wordt 12 maanden gerijpt op Frans eikenhout (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van die vaten is 80% nieuw.

Proefnotitie

Pintia 2016 van Vega Sicilia heeft krachtige aroma's van zwart fruit, kruiden, impressies van eikenhout, aardse en minerale tonen. In de mond een prachtig samenspel van donker fruit, eikenhout, tannines en mooi verweven zuren. De afdronk is lang en krachtig.

Wijn & Spijs

Pintia 2016 van Vega Sicilia is een geweldige begeleider van rood vlees, krachtigere wildgerechten, lamsvlees en oude kazen.

Recensie

"The 2016 Pintia comes from a cooler but drier vintage, and the wine has a little less alcohol and more freshness. It fermented in oak vats and matured in mostly new and mostly French oak, but this year they used a little more American oak with the idea to increase density. 2016 was an atypical year in Toro; they had plenty of time to pick the grapes with lower alcohol and wines with more elegance. This is clearly a more elegant vintage than 2015. The wine has some notes that took me to the Northern Rhône, and the oak is neatly integrated—it seems to get better integrated in cooler years. There is a mix of black and red fruit that denotes good freshness. The palate is medium-bodied, with a distinct lack of rusticity and density, and it's more fluid. It has abundant, chalky and fine-grained tannins and a supple, long and dry finish. 230,032 bottles, 6,517 magnums and some larger formats were produced. It was bottled in May 2018."
Robert Parker: 95/100

"Blueberry, lavender and some vanilla and cedar character. It’s medium-bodied with round tannins and a flavorful finish. Nice, creamy texture. It finishes reserved, polished and complex. So drinkable now, but one of the cellar as well."
James Suckling: 94/100