Nikka
Nikka is de merknaam van de whisky's die worden gemaakt door de twee distilleerderijen; Yoichi en Miyagikyo. De Yoichi Distillery ligt in het noorden van Japan. Masataka Taketsuru, de eerste Japanner die het maken van whisky in Schotland beheerste, waardeerde het klimaat en de natuurlijke kenmerken van het noorden. Yoichi, de door Masataka gekozen plaats ligt dicht bij de zee en is aan drie kanten omgeven door bergen. In veel opzichten vergelijkbaar met de Highland's in Schotland. Een koud klimaat met een passende luchtvochtigheid, frisse schone lucht en vers water. Alles wat nodig is voor het produceren van whisky was voorhanden. De nabijheid van de zee is een van de onderscheidende kenmerken van Yoichi. De zeebries geeft tijdens de rijping een zilte hint aan de whisky's.
Masataka wilde zijn whisky aanbod graag uitbreiden. In 1967 verkende hij het noordelijke deel van het hoofdeiland om een andere, ideale locatie te vinden voor zijn tweede distilleerderij. Hij kwam een prachtig mistig dal tegen, omringd door bergen en op een kruising van twee schone rivieren. Toen hij eenmaal het water uit een van de rivieren probeerde (wat tegenwoordig de waterbron is van de Miyagikyo Distillery), was hij diep onder de indruk van de zuiverheid ervan en besloot hij er een distilleerderij te bouwen. De naam van de rivier was toevallig de Nikkawa-rivier.
Het contrast tussen de whisky's van de twee distilleerderijen beperkt zich niet alleen tot het terroir. Ook de distillatiemethode verschilt: de potstills van Miyagikyo zijn veel groter dan die van Yoichi met verschillende vormen, zoals een uitpuilende hals en oplopende lyne-arm. Deze pot stills worden verwarmd door indirecte stoom op een veel lagere temperatuur waardoor langzamere destillatie mogelijk is. Deze methode resulteert in zachte en bloemige kenmerken in de whisky's afkomstig van de Miyagikyo Distillery.