Mousserend

Productfoto Champagne Le Mesnil Blanc de Blancs Millésime 2013

Champagne Le Mesnil Blanc de Blancs Millésime 2014

Productfoto Champagne Nature de Solemme Blanc de Blancs Extra Brut 2015

Champagne Nature de Solemme Blanc de Blancs Extra Brut 2015

Productfoto Champagne Nature de Solemme Blanc de Blancs Brut Nature

Champagne Nature de Solemme Blanc de Blancs Brut Nature 2014

Productfoto Champagne Ambre de Solemme Blanc de Noirs Brut Nature 2015

Champagne Ambre de Solemme Blanc de Noirs Brut Nature 2015

Mousserend

Mousserende wijnen zijn er in vele soorten, van vele verschillende druiven en herkomsten. De bekendere namen zijn Champagne en Crémant uit Frankrijk, Cava uit Spanje en Franciacorta en Prosecco uit Italië. Met name Champagne voert veelal de boventoon binnen deze categorie wijnen, door de uitmuntende kwaliteit en de methode van wijn maken; Méthode Champenoise (Méthode Traditionnelle).

De mousserende wijnen kunnen van zowel witte als blauwe druivenrassen worden gemaakt. Wanneer een mousserende wijn uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt noemt men dit Blanc de Blancs. Als het uitsluitend blauwe druiven betreft wordt dit Blanc de Noirs genoemd. In de Champagne streek zijn de meest gebruikte druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elders in Frankrijk worden ook mousserende gemaakt, maar dan onder de naam Crémant met daarachter de regio, zoals: Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux etc.

In Spanje is Cava dé mousserende wijn, welke wordt gemaakt van inheemse druivenrassen als Macabeo, Parellada en Xarel·lo. Soms worden hier ook de Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir als basis of toevoeging gebruikt.