Mousserend

France Normandië Eric Bordelet Perlant Jus de Pommes a Sydre

Eric Bordelet Perlant Jus de Pommes a Sydre

France Normandië Eric Bordelet Sydre Argelette

Eric Bordelet Sydre Argelette

Frankrijk Normandië Poiré Authentique Eric Bordelet

Eric Bordelet Poiré Authentique

Poiré Granit Normandië Frankrijk Eric Bordelet Cidre Calvados

Eric Bordelet Poiré Granit

Eric Bordelet Sidre Tendre Cidre Poiré Frankrijk Normandië

Eric Bordelet Sidre Tendre

Mousserend

Mousserende wijnen zijn er in vele soorten, van vele verschillende druiven en herkomsten. De bekendere namen zijn Champagne en Crémant uit Frankrijk, Cava uit Spanje en Franciacorta en Prosecco uit Italië. Met name Champagne voert veelal de boventoon binnen deze categorie wijnen, door de uitmuntende kwaliteit en de methode van wijn maken; Méthode Champenoise (Méthode Traditionnelle).

De mousserende wijnen kunnen van zowel witte als blauwe druivenrassen worden gemaakt. Wanneer een mousserende wijn uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt noemt men dit Blanc de Blancs. Als het uitsluitend blauwe druiven betreft wordt dit Blanc de Noirs genoemd. In de Champagne streek zijn de meest gebruikte druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Elders in Frankrijk worden ook mousserende gemaakt, maar dan onder de naam Crémant met daarachter de regio, zoals: Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant d'Alsace, Crémant de Limoux etc.

In Spanje is Cava dé mousserende wijn, welke wordt gemaakt van inheemse druivenrassen als Macabeo, Parellada en Xarel·lo. Soms worden hier ook de Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir als basis of toevoeging gebruikt.