Mendoza El Enemigo Malbec rode wijn uit Argentinië

El Enemigo Malbec 2021

€25,95 €23,75
Uitverkocht

Over de wijn

El Enemigo Malbec heeft naast de hoofddruif 8% Cabernet Franc in zich. Dit is toegevoegd om de zuurgraad van de wijn op pijl te houden en de wijn meer balans te geven. De oudere druivenstokken staan aangeplant op een wijngaard in Gualtallary, Mendoza. Op een kalksteenrijke bodem wordt hier een Malbec gemaakt met een enorme lengte en verfijning.

Na de vergisting krijgt de El Enemigo Malbec 2018 een houtrijping van circa 15 maanden.

Proefnotitie

El Enemigo Malbec heeft indrukwekkende geuren van donker bosfruit, zoals kersen en bessen, opgevolgd door eikenhout, wilde kruiden, zwarte peper en licht florale tonen. In de mond een rijpe aanzet van zwart fruit, kruidige tonen en rijpe tannines, opgevolgd door een licht drogende, minerale afdronk.

Wijn & Spijs

Malbec El Enemigo is een geweldige wijn bij rood vlees van de grill of BBQ, maar ook bij gerijpte, harde kazen.

Recensie

"The 2018 El Enemigo Malbec has some 8% Cabernet Franc in the blend, and it has only 13.5% alcohol while retaining very good acidity. The grapes were sourced from Gualtallary and were co-fermented. It's a serious, subtle and mineral Malbec, with some austerity and shy varietal aromas of violets and wild herbs. The palate is medium-bodied with terrific texture and very clean and focused flavors, and it has the chalky texture from the limestone-rich soils. 28,000 bottles produced. It was bottled in July 2019 after 12 months in ancient oak foudres."
Robert Parker: 93/100

"For this El Enemigo, Aleanna's entry-level malbec, winemaker Alejandro Vigil gets his grapes from a vineyard planted in the first half of the 1990s on the gravel and limestone soils of Gualtallary, in the northern Uco Valley. It's a high-altitude vineyard more than 1,300 meters up, and that shows in the type of fruit it offers, with notes of tart red fruits crossed with herbs. The palate speaks of the soil, with that firm, taut texture from the limestone. It's refreshing, and the acidity is in charge, leaving a very crisp sensation."
Deschorchados: 93/100